Składniki:
5 pętek białej kiełbasy surowej
bądź parzonej
5 plastrów karkówki
5 łyżeczek musztardy
cebula
przyprawy do smaku: pieprz
sól
majeranek
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 5 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Przygotowanie tej smacznej potrawy jest bardzo proste. Plastry karkówki należy roztłuc, tak, by można było w każdy z nich zawinąć pętko kiełbasy. Białą kiełbasę ugotować (jeżeli jest surowa) lub lekko zagotować (kiełbasę parzoną). Każdy plaster karkówki posmarować musztardą, posypać pieprzem, solą i majerankiem. W każdy plaster zawinąć pętko ugotowanej kiełbasy i spiąć wykałaczką. Cebulę pokroić w piórka. Zraziki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarowanym olejem, posypać cebulką. Zapiekać w piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez około 40 - 50 minut.
Wszystkie przepisy