Składniki:
Składniki: "10 dag zmielonego ususzonego razowego chleba
10 dag zmielonych lub startych migdałów
15 jajek
1 niepełna szklanka cukru
1/2 łyżeczki zmielonych lub miałko utłuczonych goździków
3 łyżki drobno pokrojonej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
szczypta soli; do przygotowania formy: 1 łyżka margaryny
1 łyżka mąki pszennej; do posypania babki: 2 łyżki cukru pudru"
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 90 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 100 zł
 

Sposób przyrządzania

14 jajek rozbić i oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z cukrem, wbić 1 całe jajko i, nadal miksując, porcjami dosypywać migdały. Pulchną masę połączyć ze zmielonym chlebem, goździkami oraz skórką pomarańczową i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie, dodając porcjami, połączyć z ciastem. Formę wysmarować margaryną, wysypać mąką i napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Piec babkę około 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Wszystkie przepisy