Składniki:
2 kg buraków - 2 jabłka winne - 1 marchewka - 1 pietruszka - 2 suszone liście selera lub 2 patyczki selera naciowego - 4-5 ząbków czosnku - 2 cebule - sok z 1 cytryny - a jeszcze lepiej ocet z marynat (śliwek - grzybków - gruszek) - 5-6 grzybków suszonych
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Grzyby myjemy, zalewamy na kilka godzin 1,5 szklanki wody. Gotujemy około godziny w tej samej wodzie. Myjemy, obieramy i kroimy w dosyć cienkie plasterki buraki, dodajemy pokrojone w ósemki jabłka, przekrojone wzdłuż na 4 części marchewkę i pietruszkę, pokrojone na ćwiartki cebule, selery i ząbki czosnku. Zalewamy 4 litrami wody, wsypujemy 2 łyżki soli i gotujemy (bez przykrycia) ok. 1/2 godz. na wolnym ogniu. Dodajemy sok z cytryny (ew. ocet z marynat) i wstawiamy do lodówki do następnego dnia. Przed podaniem na stół barszcz zlewamy z jarzyn, podgrzewamy, dodajemy około szklanki wywaru z grzybków, słodzimy, solimy, ewentualnie dodajemy sok z cytryny i pieprz do smaku.
Wszystkie przepisy