Składniki:
Barszcz czerwony w proszku 1 sztuk
śliwki suszone 3 sztuk
grzyby suszone 18 sztuk,mąka 1 szklanka
jajko 1 sztuka
woda 5 łyżek stołowych
sól według uznania
żółtko 1 sztuk
cebula 1 sztuk
bułka tarta 1 łyżka stołowa
masło 1 łyżka stołowa
pieprz według uznania
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 120 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Wykonanie barszczu: śliwki gotować w jednej szklance wody 15 minut. Namoczone 3 grzyby w szklance wody, gotować 30 minut w tej samej wodzie. Barszcz rozpuścić w 5 szklankach wrzącej wody. Dodać grzyby i śliwki razem z wywarem, w którym się gotowały. Wykonanie uszek: posiekaną drobno cebulę podsmażyć na maśle. Ugotowane grzyby drobno pokroić, dodać tartą bułkę,cebulę i żółtko. Doprawić solą i pieprzem. Z mąki, jajka, szczypty soli i wody zagnieść ciasto, rozwałkować, pokroić na kwadraty. Na każdym położyć nadzienie, złożyć po przekątnej i zlepić brzegi. Uszka wrzucać do osolonej, wrzącej wody i wyjmować, gdy wypłyną.
Wszystkie przepisy