Składniki:
Migdały 125 dag
mąka pszenna 25 dag
cukier waniliowy 4 łyżeczki
margaryna 25 dag
jajka 4 szt.
aromat cytrynowy 4 krople
cynamon 1 łyżeczka
rodzynki 10 dag
cukier 1 szklanka
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 20 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Migdały zmielić. Formę babkowa o średnicy ok. 21 cm. wysmarować tłuszczem i oprószyć maka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do ciasta dodawać po jednym jajku, potem aromat cytrynowy, cynamon , migdały , mąkę z proszkiem do pieczenia, całość utrzeć. Dodać rodzynki i wymieszać. Ciasto przełożyć do formy i piec ok 70 minut w temperaturze 160–170 stopni. Po wystudzeniu babkę posypać cukrem pudrem.
Wszystkie przepisy