Składniki:
1 kg buraków ćwikłowych
kilka suszonych grzybów
2 cebule
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
2 listki laurowe
sól do smaku
kwasek cytrynowy
natka pietruszki
marchewka
przyprawy
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 3 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Umyte i uprzednio namoczone grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły. Obrać buraki, zetrzeć na tarce, zalać zimną wodą, dodać cebulę, starta marchewkę i pozostałe przyprawy. Całość zagotować. Wystygnięty wywar połączyć z wywarem z grzybów i kwaskiem cytrynowym. Przed podaniem dodać posiekaną natkę pietruszki. Jeśli ktoś nie lubi pietruszki może dodać innej zieleniny- przepisy kulinarne to nie recepty lekarskie.
Wszystkie przepisy