Składniki:
mąka pszenna: 1,5 szklanki
mąka ziemniaczana:0,5 szklanki
jajka: 6 sztuk
cukier: 1 szklanka
stopione masło:200 g
cukier waniliowy
kakao naturalne:2 łyżki
proszek do pieczenia:1 łyżeczka
cukier puder do posypania
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Całe jajka ubić z cukrem, aż masa podwoi objętość. Oba rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do jajek. Mieszając wlać stopione masło i wsypać cukier waniliowy. 2/3 ciasta wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą. Do pozostałego ciasta dodać kakao, wymieszać i wylać na ciasto jasne. Wiec 45 minut w 180 stopniach. Ostudzone posypać cukrem pudrem.
Wszystkie przepisy