Składniki:
1,5 kg buraków,krmka razowego chleba,marchew pietruszka,seler cebula,3 suszone grzyby,2 buraki,sól pieprz listek laurowy,2 ziele angielskie,szczypta cukru sok z cytryny ząbek czosnku
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Obrane buraki pokroić i ułożyć w kamiennym garnku zalać ciepłą wodą dodac kromkę razowego chleba nakryć naczynie i odstawić na 5 dni w ciepłe miejsce.Po 5 dniach zlać kwas buraczany.Ugotować warzywa wraz 2 burakami pieprzem zielem angielskimi listkiem laurowym.W małej ilości wody ugotować suszone grzybki.Połączyć oba wywary i przecedzić przez sito.Wlać zakwas buraczany.Doprowadzić do wrzenia nie gotować doprawić solą cukrem i sokiem z cytryny oraz posiekanym ząbkiem czosnku.
Wszystkie przepisy