Składniki:
220 margaryny light
75 g cukru i 1 łyżka cukru waniliowego (może być słodzik)
4 jajka
400 g mąki + 80 g mąki ziemniaczanej
2 łyżki proszku do pieczenia + 2 łyżki kakao
125 ml mleka chudego
35 g gorzkiej czekolady
0,5 łyżeczki mielonych goździków
2 łyżki skórki pomarańczowej
2 łyżki wody
200 ml wina czerwonego
1 laska cynamonu
anyż
przyprawy do wina grzanego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 3 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, dodać goździki, i stopniowo jajka. Mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao wymieszać z mlekiem. Czekoladę pokroić na drobne kawałki dodać razem z goździkami i skórką pomarańczy do ciasta. Masę energicznie wymieszać dodając wodę mineralną. Ciasto umieścić w formie i piec w temperaturze 175 st. przez około 50-60 minut. Czerwone wino podgrzać, dodać laskę cynamonu, anyż i doprawić przyprawami do grzanego wina i słodzikiem lub cukrem. Gdy ciasto ostygnie nasączyć tą mieszanką i ostawić na 20 minuty.
Wszystkie przepisy