Składniki:
5 jajek 1.5 szklanki cukru
2.5 szklanki mąki
2 łyżki czubate kakao
3/4 oleju i wody
2 łyżki płaski proszku do pieczenia
1 aromat rumowy
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 60 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Jajka ubić z cukrem, dodawać mąkę, ciągle miksując wbijamy kolejno jajka i dodajemy na przemian wodę i olej i resztę mąki. Na koniec dajemy proszek do pieczenia, zapach rumowy i dalej miksujemy. Wlewamy połowę ciasta do formy, a do pozostałej części ciasta dosypujemy kakao i dokładnie mieszamy i wlewamy powoli na jasne ciasto po całej długości, tak by po upieczeniu ciasto było dwukolorowe. Piec w temp. 200 st. C przez ok. 45 min.
Wszystkie przepisy