Składniki:
Ciasto: 25 dag mąki pszennej
10 dag masła
8 dag cukru
4 jajka
2 dag drożdży
1/2 szklanki mleka
1 cukier waniliowy (1.6 dag)
skórka otarta z 1 cytryny
szczypta soli
1 łyżka masła do wysmarowania formy
Syrop: 25 dag cukru
kawałek laski wanilii
4 łyżki rumu lub wiśniówki
Krem: 1 szklanka mleka
10 dag mąki pszennej
3 żółtka
5 dag cukru
4 łyżki rumu
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje:
Czas: -
Trudności: -
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Jest to rodzaj babki drożdżowej, pieczonej w karbowanej formie z kominkiem. Ostudzone ciasto nasącza się syropem, aromatyzowanym rumem lub kirszem (wiśniówką). Można też wypełnić środek bitą śmietaną lub kremem. Najdoskonalsza jednak jest babka podana na ciepło z gorącym sosem owocowym: malinowym, porzeczkowym lub truskawkowym. Przygotować ciasto: do miski przesiać mąkę, dodać cukier, 2 jajka i szczyptę soli. Drożdże rozetrzeć z mlekiem i dodać do mąki. Wbić pozostałe jajka, wsypać cukier waniliowy oraz skórkę z cytryny i wyrabiać ciasto do chwili, aż stanie się gładkie i elastyczne. Następnie wlać roztopione masło i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy z kominkiem i pozostawić na 30 min do wyrośnięcia. Piec 25 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Po upieczeniu pozostawić babkę w wyłączonym piekarniku około 30 min. Przygotować syrop: zagotować 2szklanki wody z cukrem i wanilią, wystudzić i dodać rum. Ciasto nasączyć syropem. Przygotować krem: żółtka utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać mleko i mąkę. Następnie krem zagotować, stale mieszając, i wystudzić. Dodać rum i zamieszać. Otwór w cieście wypełnić kremem. W drugiej wersji babkę Savarin podaje się z bitą śmietaną i sosem z czerwonych owoców: 25 dag malin albo porzeczek lub truskawek, 1 szklanka soku z wiśni, 1/2 szklanki soku z cytryny, 25 dag cukru, 4 łyżki rumu lub wiśniówki Owoce przetrzeć przez sito lub zmiksować. Składniki połączyć (oprócz rumu), podgrzać, stale mieszając, aby rozpuścił się cukier. Wlać alkohol i zamieszać. Otwór wypełnić bitą śmietaną. Babkę polać sosem. W trzeciej wersji babkę Savarin podaje się z owocami sezonowymi (truskawki, jagody, wiśnie). Owoce zalewa się w salaterce syropem przyrządzonym jak w pierwszym przepisie i odstawia na około 1 godz. Potem otwór w cieście wypełnia się owocami, a ciasto polewa sosem owocowym i przybiera bitą śmietaną.
Wszystkie przepisy