Składniki:
Wywar z gotowania wędzonej szynki
boczku lub żeberek: ok. 2 l
zakwas żurku: 0.5 l
barszcz biały 1 op
grzyby suszone: 2szt
listek laurowy: 2 szt.
ziele angielskie: 3-4 ziarenka
pieprz czarny ziarnisty: 6 szt
cebula: 1 szt
tarty chrzan: 150g
śmietana 36%: 0.25 l
żółtko jaja: 1 szt.
biała kiełbasa:100 g
kiełbasa wiejska
wędzona: szynka gotowana 100g
pieczony schab: 100g
pieczony boczek: 100g
jaja ugotowane na twardo: 5 szt
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Wywar gotujemy z dodatkiem przypraw ok.10 min. Dolewamy zakwas oraz rozrobiony biały barszcz.Gotujemy jeszcze ok.5-7 min. Żółtko jaja rozbijamy dokładnie ze śmietaną, dodajemy do odstawionego z ognia barszczu, mieszamy. Dokładamy starty chrzan/może być ze słoika/. Kiełbasę kroimy w plasterki, szynkę i pieczone mięso w kostkę. Ugotowane na twardo jaja kroimy w ćwiartki. Na głębokie talerze nakładamy pokrojone wędliny i jaja zalewamy barszczem. Podajemy z chlebem, najlepiej żytnim.
Wszystkie przepisy