Składniki:

mąka pszenna-0,5 kg, masło-0,5 kg
cukier puder-pół szklanki
cukier kryształ-szklanka
jajko-1
gęsta śmietan-3 łyżki
proszek do pieczenia-1
cukier waniliowy-2
obrane jabłka-2 kg
daktyle-100 g
rodzynki-100 g
śliwki suszone- 50 g
figi-50 g
aromat rumowy - kilka kropli
mleko- 2 łyżki
miód- 2 łyżki
bułka tarta-6 łyżek
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: dłużej niż 120 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 60 zł
 

Sposób przyrządzania

Rękami wyrobić ciasto z: 250 g masła, cukru pudru, cukrów waniliowych, proszku, mąki, jajka, śmietany, aromatu i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie wyłożyć starannie na natłuszczoną masłem i wysypaną bułką podłużną formę i piec w 200 st. C przez 15 minut. Jabłka pokroić na małe kawałki, dodać połowę kryształu i masła, bakalie i dusić mieszając na patelni aż zmiękną. Osobno dusić resztę masła i cukru, miód i mleko. Na ciasto wyłożyć gorące owoce, na to: masę maślano-miodową, piec 40 minut w 200 st. C. Wystudzić.
Wszystkie przepisy