Składniki:
krem:
5 żółtek
5 łyżek cukru pudru
25 dkg masła

Bakalie:
20 dkg rodzynek
20 dkg orzechów włoskich
10 dkg płatków migdałowych
250 ml wódki.
1 puszka ananasów
500 ml śmietany kremówki
1 galartetka cytrynowa
gorzka czekolada do dekoracji
składniki na Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki ciepłej wody
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 40 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Bakalie (rodzynki, orzechy - pokrojone, migdały) dzień wcześniej zalać alkoholem (żeby się dobrze napiły. 5 żółtek utrzeć z cukrem pudrem i masłem na krem. Do gotowego kremu wmieszać bakalie i ananas (pokrojony na małe cząstki) i wyłożyć na biszkopt. Kremówke ubić z galaretką cytrynową przygotowaną w połowie zalecanej objetości wody. Na koniec udekorować polewą czekoladową lub wiórkami z czekolady.
Wszystkie przepisy