Składniki:
Kilka wydmuszek
galaretki owocowe w różnych kolorach. Gniazdko:białko,cukier i bita śmietana
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Wydmuszki starannie wypłukać gorącą wodą. Jeden otwór w każdej wydmuszce zalepić plasteliną lub plastrem. W kilku naczyniach przygotować galaretki (każdy kolor osobno). Do każdej wydmuszki wlać szprycą trochę galaretki, odstawić do zastygnięcia, dodać galaretki innego koloru i w ten sposób kilkoma barwami warstwami wypełnić skorupki. Gdy galaretka wewnątrz dobrze stężeje, zanurzyć każdą wydmuszkę na kilka sekund w ciepłej wodzie, po czym delikatnie zdjąć skorupki. Do jajeczek przygotować też można bezowe gniazdko (białka z cukrem ubite jak to zazwyczaj się robi przy bezach, upiec w tortownicy, robiąc przy tym nieco wyższy brzeg), które należy wypełnić bitą śmietaną i dopiero na niej ułożyć jajeczka.
Wszystkie przepisy