Składniki:
por:1/3 sredniej wielkosci pora,seler:1/4 sredniej wielkosci selera,marchewka:2-3 nie za duze sztuki,szynka wieprzowa:ok.60-70 dkg,chrzan:czubata lyzka,smietana 18%:3 lyzki,jajka:5 sztuk,jarzynka:do smaku,lisc laurowy,pieprz,sol
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Ugotowac wywar na warzywach.Do sredniej wielkosci garnka wrzucic por,seler,lisc laurowy,marchewke pokrojona w talarki i surowa szynke.Gotowac na niezbyt duzym ogniu dopoki mieso nie bedzie miekkie.Nastepnie wyjac mieso,pokroic w kostke.Do wywaru dodac chrzan,doprawic sola,pieprzem i jarzynka.Pogotowac 15 minut.Wrzucic mieso.Gdy barszcz wystygnie wlac ok.150 ml do kubeczka i wymieszac ze smietana (mozna jej dodac wiecej,jesli ktos lubi bardziej kremowa konsystencje).Tak przygotowana zaprawke wlac do garnka.Wymieszac,aby rozprowadzic zaprawke po calym garnku.Ugotowac jajka na twardo,pokroic na cwiartki,wrzucic do barszczu (lub ukladac na glebokim talerzu i zalewac barszczem).Barszczyk podawac goracy.Nie moze go zabraknac na Waszym wielkanocnym stole!
Wszystkie przepisy