Składniki:
ciasto:
jajka: 5 sztuk
cukier: 1 szklanka
mąka: 1,5 szklanki
cukier waniliowy: 1 opakowanie
budyń czekoladowy: 1 opakowanie
proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
krem:
banany: 2 sztuki
mleko: 350 ml
budyń waniliowy: 1 sztuka
masło: 20 dag
brzoskwinie: 1 puszka
cukier puder
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 90 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Jajka umyć, rozbić, oddzielając żółtka od białek. Żółtka zmiksować z łyżką cukru, cukrem waniliowym oraz 4 łyżkami gorącej wody. Białka ubić na sztywną pianę z resztą cukru i wymieszać z żółtkami. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i budyń. Wlać do blach wyłożonej papierem do pieczenia i piec pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Wystudzić. Po wystudzeniu przekroić na pół. 300 ml mleka zagotować, w pozostałej części rozprowadzić budyń i wlać do gotującego się mleka. Po wystudzeniu budyń utrzeć z masłem. Brzoskwinie odsączyć z zalewy, soku nie wylewać. Banany obrać ze skórki. Owoce pokroić na kostkę i wymieszać z kremem. Spód ciasta nasączyć sokiem z brzoskwiń, przełożyć masą budyniową z owocami, nakryć pozostałą częścią ciasta i posypać cukrem pudrem.
Wszystkie przepisy