Składniki:
4 duże jaja 450 g mąki pszennej 350 g cukru 300 ml gęstego jogurtu naturalnego bez cukru 200 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 kropli aromatu waniliowego 100 gram rodzynek 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej albo innych kandyzowanych owoców
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje:
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Jaja z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 10 minut (czas ubijania jest bardzo ważny). Zmniejszyć obroty miksera, dodać jogurt, następnie olej, a w końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto połączyć z bakaliami i przełożyć do wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą sporej formy do babek z kominkiem. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Gotową babkę polać polewą czekoladową albo pełnomleczną i posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto powinno być bardzo pulchne.
Wszystkie przepisy