Składniki:
50 dag mąki
15 dag masła
15 dag cukru
1 jajo
5 żółtek
5dag drożdży
3/4 szkl. mleka
10 dag rodzynek
szczypta soli
aromat albo cukier waniliowy
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 90 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Tę babkę robię tylko raz do roku na Wielkanoc, ale za to z podwójnej czy potrójnej porcji. Wymaga cierpliwości i siły w rękach-lepiej pomachać hantelkami na miesiąc przed, albo zatrudnić do wyrabiania męża czy syna. Za to efekt końcowy... poezja. Część mleka, mąki, odrobinę cukru i drożdże - z tego wyrabiamy zaczyn i pozostawiamy go do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy, dodajemy wyrośnięty zaczyn, cukier, żółtka i całe jajo, szczyptę soli i aromat/cukier. I wyrabiamy, wyrabiamy, wyrabiamy... Bardzo starannie, żeby ciasto było gładkie i pokazywało się dużo pęcherzyków. Czasami wyrabiam i... godzinę. Na sam koniec, kiedy tych pęcherzyków jest b. dużo dodajemy stopione masło i znowu międlimy, aż się całe wchłonie. Odstawiamy do wyrośnięcia, aż dwa razy powiększy swoją objętość. Po tym czasie dodajemy rodzynki, mieszamy i wkładamy do wysmarowanej formy. Pieczemy 50min(max) w średnio gorącym piekarniku. Uważać, żeby nie przesuszyć. Lukrować wg uznania Pracochłonna, ale znakomita.
Wszystkie przepisy