Składniki:
Pszenna mąka 50 dag
drożdże 7 dag
cukier puder 15 dag
10 żółtek
masło 15 dag
mały kieliszek rumu
szczypta soli
rodzynki 20dag
mleko
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

25 dag pszennej mąki sparzyć mlekiem i bardzo dokładnie rozetrzeć, by nie było grudek. Przykryć i ochłodzić. Wówczas dodać drożdże, wymieszać i przykrywszy zaczyn pozwolić mu wyrosnąć. Ubić 10 żółtek z cukrem pudrem na pulchny krem. Ubite żółtka oraz dalsze 25 dag mąki dodać do zaczynu i doskonale wyrobić, by ciasto odstawało od miski i od reki. Wówczas dodać 15 dag roztopionego masła i mały kieliszek rumu oraz szczyptę soli. Znowu dokładnie wyrobić ciasto ręką, na koniec dodać 20 dag rodzynek. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy. Gdy prawie całkowicie, rosnąc pod przykryciem, wypełni formę-piec w dobrze wygrzanym piekarniku(50-55 minut). Gorącą babę oprószyć cukrem pudrem, lub gdy ostygnie polukrować białym lukrem.
Wszystkie przepisy