Składniki:
50 dag maki
3/4 szklanki mleka
1 opakowanie drożdży instant
2/3 szklanki cukru
8 żółtek
4 białka
15 dag masła
rodzynki
migdały
skórka pomarańczowa
sok z 1 pomarańczy
3 łyżki spirytusu
1/4 łyżeczki szafranu
tłuszcz do formy
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: dla 7 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Szafran zalać spirytusem. Mleko zagotować, wsypać 10 łyżek mąki i 1 łyżkę cukru, rozetrzeć, przestudzić, dodać resztę mąki wymieszanej z drożdżami, wyrobić, odstawić. Na parze utrzeć żółtka z cukrem. Dodać do ciasta z roztopionym i przestudzonym masłem, sokiem z pomarańczy i szczyptą soli, wyrobić. Szafran odcedzić, zachowując spirytus. Ubić białka, domieszać do masy z bakaliami i spirytusem, formę natłuścić, włożyć ciasto, piec 30 min w 200 st. C, zmniejszyć do 180 st. C, piec 20 min, polukrować.
Wszystkie przepisy