Składniki:
12,5 dag maki
5 dag maki ziemniaczanej
12,5 dag cukru
4 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
12,5 dag orzechów laskowych
12,5 dag fig
12,5 dag rodzynek
6 dag migdałów
12,5 dag smażonej w cukrze skórki cytrynowej
pół aromatu rumowego
szczypta cynamonu Oraz margaryna do posmarowania i biszkopty do posypania formy
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje:
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Rodzynki umyć i osuszyć. Figi pokroić w kostkę. Orzechy laskowe przekroić na pół. jajka ubić mikserem na puszysty krem. Cukier zmieszać z cukrem waniliowym i wsypać do ubijanego kremu. Miksować jeszcze 2 minuty. Dodać aromat rumowy, cynamon, obydwa rodzaje mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Pozostałe składniki połączyć z masą i wymieszać. Ciasto przełożyć do formy bobkowej posmarowanej margaryną i posypanej pkruszonymi biszkoptami. piec 70-90 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 st. C.
Wszystkie przepisy