Składniki:
mąka pszenna tortowa: 25 dag
maślanka: 20 dag
jajko: 1
proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
sól: szczypta
masło: 2 łyżki
cukier puder
banany: 3
sok z cytryny
rodzynki: 10 dag
olej
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Śniadania
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 10 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Rodzynki zalać gorącą wodą i pozostawić, aby się nieco nasączyły. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać do mąki szczyptę soli. Masło rozpuścić i ostudzić. Maślankę połączyć z roztrzepanym jajkiem i ostudzonym masłem, wymieszać wszystko za pomocą miksera. Banany obrać ze skórki, przekroić wzdłuż, a następnie pokroić w półplasterki. Skropić sokiem z cytryny, aby nie sczerniały. Rodzynki odsączyć na sicie. Na patelni rozgrzać olej. Banany i rodzynki delikatnie połączyć z ciastem. Na gorący tłuszcz wlewać ciasto porcjami i smażyć z obu stron, aż osiągną złocisty kolor. Podawać gorące, posypane cukrem pudrem. Zamiast cukru pudru do racuszków można podać także płynny miód lub jogurt naturalny. Banany w cieście można zastąpić innymi sezonowymi owocami: jagodami, truskawkami, jabłkami, itp. Dobrze smakują także na zimno.
Wszystkie przepisy