Składniki:
mąka pszenna: 1 szklanka
mąka ziemniaczana: 1/2 szklanki
margaryna: 25 dag
jajka: 4 sztuki
cukier: 1 szklanka
kakao: 1 łyżka
proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
cukier waniliowy: 1 łyżka
bułka tarta: 2 łyżki
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Wszystkie składniki wyjąć wcześniej z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Jajka wbić do miski, wsypać cukier i utrzeć na puszystą, gładką masę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia. Do mieszaniny dodać cukier waniliowy. Margarynę stopić i lekko ostudzić. Masę jajeczną miksować, dodając powoli mąkę, a następnie stopioną i ostudzoną margarynę. Otrzymane ciasto podzielić na dwie części, jedną mniejszą drugą większą. Do mniejszej części dodać łyżkę kakao i wymieszać do uzyskania jednolitego koloru ciasta. Do drugiej części można dodać łyżkę mąki. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Do formy wlać połowę białej masy, następnie nałożyć masę ciemną i wlać resztę białej. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową. Do białej części można dodać skórkę startą z jednej cytryny.
Wszystkie przepisy