Składniki:
biszkopt: szklanka mąki tortowej
6 jaj
szklanka cukru
torebka kisielu cytrynowego
płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Masa: 2 kostki masła
1,5 szklanki cukru
7 żółtek
3 szklanki mleka
2 opakowania budyniu waniliowego(3/4)
2-3 łyżki kakao
gorzka czekolada
10 dag rodzynek i orzechów
puszka brzoskwiń
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Biszkopt: jaja ubij z cukrem na parze. Mąkę, kisiel i proszek do pieczenia przesiać przez sito i wymiesza widelcem z masą jajeczną. Ciasto wlej do dużej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką. Piec 40 min. w temp. 180-190 C. Masa: 2.5 szkl. mleka zagotować z cukrem. Rozmącić żółtka, rozprowadzić z pozostałym zimnym mlekiem i wymieszać z budyniem. Wlać gotujące się mleko cienką strużką cały czas mieszając. Gdy budyń się zagotuje i zgęstnieje, zdjąć z ognia i ostudzić. Masło utrzeć na puch i wciąż ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, rodzynki, pół tabliczki gorzkiej czekolady, pokrojonej w drobną kostkę i wymieszać. Do drugiej części masy włożyć pokrojone brzoskwinie i posiekane orzechy. Nasączyć biszkopt sokiem z brzoskwiń. Równą warstwą rozsmarować najpierw ciemny krem a potem jasny. Pozostałą czekoladę zetrzeć i posypać górę ciasta. Wstawić do lodówki.
Wszystkie przepisy