Składniki:
Ciasto: 25 dag mąki pszennej
10 dag cukru
8 dag masła
8 dag rodzynek
2 żółtka
1 szklanka zimnego mocnego naparu herbaty
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
szczypta soli; do przygotowania formy: 2 łyżki margaryny
2 łyżki bułki tartej; do przybrania: plasterki cytryny (najlepiej smażone w cukrze)
Lukier: 12 dag cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 90 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Przygotować ciasto: rodzynki umyć, sparzyć, osączyć, włożyć do garnka z herbatą i gotować 5 min. Następnie dodać sodę i odstawić. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, skórkę cytrynową, sól, mąkę i proszek do pieczenia. Do ciasta stopniowo wlewać zimną herbatę, dokładnie wymieszać i wyrabiać jeszcze 3 min mikserem lub drewnianą łyżką. Dodać rodzynki i wymieszać. Formę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i piec 1godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C. Przygotować lukier: z podanych składników i 1 łyżki wody utrzeć lukier. Ostudzoną babkę polukrować i przybrać plasterkami cytryny.
Wszystkie przepisy