Składniki:
Półtorej szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag masła
5 dag gorgonzoli
15 dag startego parmezanu
2 jajka
4 sztuki świeżych krewetek
łyżka śmietany
łyżka kminku
szczypta soli
pieprz cayenne do posypania
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Na stolnicy posiekać tłuszcz z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać kminek, sól, żółtka, śmietanę, starty ser, obrane i pokrojone krewetki. Następnie szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i na co najmniej 60 min wstawić do lodówki. Schłodzone rozwałkować na dość cienki placek. Wykrawać z niego okrągłe ciasteczka, układając w odstępach – bo nam urosną w czasie pieczenia – na blaszce teflonowej. Na koniec posmarować roztrzepanym białkiem i posypać pieprzem. Wstawić ciasteczka do piekarnika i piec około 20 minut w 180 st.C – aż nabiorą ładnego jasnozłotego koloru.
Wszystkie przepisy