Składniki:
25 dag margaryny
2 szklanki cukru
2 opakowania cukru waniliowego
6 jaj
2 i 1/4 szklanki mąki
15 łyżek oleju
10 łyżek adwokata
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki posiekanych orzechów
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Margarynę , olej, alkohol, cukier, cukier waniliowy oraz dwie łyżki wody gotować 10 minut na wolnym ogniu. Przestudzoną masę wymieszać z żółtkami, pół szklanki odlać , a resztę starannie połączy z mąką , proszkiem do pieczenia i ubitą na sztywno pianą z białek. Wyłożyć ciasto do natłuszczonej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec. Gorącą babkę posmarować pozostałą masą i posypać migdałami.
Wszystkie przepisy