Składniki:
Składniki: 25 dag margaryny 2 szklanki cukru
2 opakowania cukru waniliowego
6 jaj
2,25 szklanki mąki
15 łyżek oleju
10 łyżek adwokata
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki posiekanych orzechów
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 20 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Margarynę , olej, alkohol, cukier, cukier waniliowy oraz dwie łyżki wody gotować 10 minut na wolnym ogniu. Przestudzona masę wymieszać z żółtkami, pół szklanki odlać , a resztę starannie połączyć z mąką , proszkiem do pieczenia i ubitą na sztywno pianą z białek. Wyłożyć ciasto do natłuszczonej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec. Gorącą babkę posmarować pozostałą masa i posypać migdałami
Wszystkie przepisy