Składniki:
Danie dla 3 osób: 0,5 kg wątróbek drobiowych (kurze)
0,3 l piwa jasne pełne
szczypta soli
szczypta pieprzu
przyprawa do grilla
4 duże cebule
łyzka octu balsamicznego
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 3 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 5 zł
 

Sposób przyrządzania

Dzień przed grillowaniem umyć wątróbkę, przełożyc do głębokiem miseczki, zalać piwem, odstawić w zimne miejsce (lodówka). Dzień grillowania: Na aluminiową dużą tackę układać pokrojone w duże talarki cebule, polać cebulę octem balsamicznym, posypać solą i pieprzem. Wątróbkę lekko nacieramy przyprawą do grilla (nie za dużo), układamy na cebuli. Stawiamy na grillu. Aby wątróbka szybciej doszła przykrywamy całość druga tacką aluminiową. Pieczemy ok. 20-30 minut w zalezności od temperatury. Wątróbka ma puścić soki, cebula ma zmięknąć i wymieszać się z sokami z wątrówki (powstały sos jest naprawdę rewelacyjny). Pod koniec pieczenia posypujemy wątróbkę odrobiną soli z wierzchu (posolic można również po wyjęciu, bezpośrednio przed spożyciem. Nie solimy wątróbki wcześniej, gdyż może nam stwardnieć. Po zdjęciu z grilla układamy na talerzykach i spożywamy na ciepło z chlebkiem. Kto lubi może posypać z wierzchu wątróbkę natka pietruszki. SMACZNEGO.
Wszystkie przepisy