Składniki:
2,5 szklanki mąki
20 dag schłodzonej margaryny
1 szklanka cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki kwaśnego mleka
2 łyżki proszku do pieczenia
owoce do wyboru np. truskawki
kiwi
banany
pomarańcze
czereśnie
pożeczka itd
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 60 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy i dokladnie mieszamy. Następnie dodajemy margarynę i wszystko dokladnie siekamy nożem (nie ugniatamy). Później usypujemy kopkę i robimy dołek, do którego wlewamy resztę składników i zarabiamy na gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypujemy odrobina mąki. Przed pieczeniem ciasto wkładamy do lodówki. Po wyciągnięciu rozwałkowujemy, tniemy na małe kawałki i wykładamy nimi foremki (najlepiej metalowe). Następnie wkładamy foremki do pieca nagrzanego na 180 stopni i pieczemy aż się delikatnie zarumienią. Po upieczeniu wyciągamy i studzimy. wystudzone babeczki wyciągamy z foremek, smarujemy dżemem (dżem podgrzewamy i rozpuszczamy w nim galaretkę owocową), ubijamy śmietanę i przystrajamy owocami. Smacznego!
Wszystkie przepisy