Składniki:
4 duże banany
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
1 i 1/4 szklanki mąki
szklanka mleka
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Dwa banany rozgniatamy w misce widelcem dosyć dokładnie. Dodajemy jajko, cukier puder, mąkę i mieszamy. Na końcu wlewamy mleko i mieszamy jeszcze dokładniej (mogą zostać ewentualne grudki bananów jeśli nie został on dobrze rozdrobniony). Ciasto odstawiamy na 20 minut inaczej wyjdą bardzo gumowe. Po tym czasie smażymy nakładając porcję na patelnie dużą łyżką i smażymy jak naleśniki, Nie polecam robienia zbyt dużych placków gdyż później ciężko jest je obrócić na drugą stronę. Dwa pozostałe banany smażymy na patelni z cukrem i jeśli ktoś lubi z cynamonem tworząc masę, którą następnie smaruje się naleśniki.
Wszystkie przepisy