Składniki:
Marchew 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
porcja rosołowa 0.5 sztuk
liście laurowe 2 sztuki
pieprz ziarnisty 5 sztuk
ziele angielskie 4 sztuki
koncentrat barszczu czerwonego 4 łyżki stołowe
majeranek 1.5 łyżki stołowej
kwasek cytrynowy według uznania
sól według uznania
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 8 osób
Czas: dłużej niż 120 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Przygotowanie barszczu: do garnka włożyć umytą porcję rosołową, dodać oczyszczone i starte na grubej tarce buraczki, oczyszczoną i pokrojoną na kawałki marchewkę i pietruszkę. Zalać zimną wodą, posolić. Zagotować, łyżką pozbierać tworzące się szumowiny. Dodać liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Gotować na małym ogniu 40 minut. Przecedzić. Do wywaru dodać koncentrat barszczu. Doprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą jarzynową, kwaskiem cytrynowym. Dodać majeranek i zagotować. Przygotowanie uszek: umyte i namoczone grzyby gotować do miękkości w osolonej wodzie, w której się moczyły. Odcedzić i wystudzić. Zimne dobrze odcisnąć z wody i przekręcić przez maszynkę. Oczyszczoną i drobno posiekaną cebulę podsmażyć na oleju, dodać przekręcone grzyby, mieszając podsmażać chwilę na małym ogniu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą jarzynową. Na stolnicy z mąki, szczypty soli i mleka wyrobić ciasto na uszka. Rozwałkować i literatką wykrawać małe krążki, układać na nich farsz grzybowy i wyrabiać uszka. Gotować w osolonej wodzie (tak jak pierogi).
Wszystkie przepisy