Składniki:
5 dkg suszonych śliwek - polskich
5 dkg suszonych jabłek
3 dkg suszonych gruszek
3 dkg moreli
20 dkg cukru
goździki
cynamon
1 dobrze umyta cytryna
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Owoce namoczyć na noc w sporym naczyniu. Nastawić 3 litrowy garnek z wodą na ogień. Wypłukać namoczone owoce i włożyć je do garnka. Dorzucić kilka goździków i kawałek cynamonu. Gotować ponad 1 godz. Dodać cukier i pokrojoną w plasterki cytrynę wraz ze skórką. Sprawdzamy smak kompotu. Dodajemy jeszcze cukier i cytrynę jeśli to konieczne. Najlepszy w smaku jest jednocześnie słodki i kwaśny.
Wszystkie przepisy