Składniki:
gotowe ciasto francuskie: 250- 300 g; plastry ananasa konserwowego: 1 puszka (~850 g); jajko: 1 szt; cukier puder; cynamon; wiśnie bez pestek (świeże lub mrożone)
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Ciasteczka łatwe, piękne i pyszne! Będą ozdobą każdego stołu! 1.Ciasto rozwałkować do grubości około 4-5 mm (jeśli ciasto jest już rozwałkowane, to nie trzeba tego robić). 2. Pokroić na paski o szerokości ~1 cm. 3. Plastry ananasa osączyć z zalewy na ręczniku papierowym. 4. Plastry zanurzyć w cukrze pudrze z obu stron. Pozostawić na 10 minut. 5. Każdy plastr posypać cynamonem i owinąć ciastem. 6. Do środka każdego plastra położyć kulkę z ciasta. Na kulkę położyć wiśnie. 7. Każde ciastko posmarować ubitym jajkiem. 8. Przełożyć ciasteczka na blachę posmarowana tłuszczem 9. Piec ~25-30 minut (t piekarnika 200°C). Gdy "kwiatuszki"wystygną, posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Wszystkie przepisy