Składniki:
CIASTO:

12 dag masła
12 dag cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 jajka
12 dag mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
4 łyżki kawy
1 łyżka spirytusu
KREM:

10 dag twarożku śmietankowego
10 dag chudego twarogu
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
3 krople aromatu waniliowego
50 dag truskawek lub pożeczek
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 5 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Masło należy utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie dodawać po jednym jajku i nadal ucierać, każde przesypując łyżką mąki. Następnie masę wymieszać z pozostałą mąką, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia oraz kakao. Foremki na babeczki najlepiej wyłożyć papierowymi foremkami, napełnić ciastem i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Kawę należy wymieszać ze spirytusem i skropić nią babeczki wyjęte z piekarnika- jeszcze gorące. Twarożek utrzeć z cukrem, sokiem z cytryny i zapachem waniliowym. Owoce umyć, truskawki można pokroić w połówki. Tuż przed podaniem na babeczki należy położyć porcję kremu i przybrać owocami.
Wszystkie przepisy