Składniki:
mąka 1/2 kg
cukier 35 dag
masło 25 dag

jajka 4

mleko lub śmietana 3/4 szklanki
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżka
cukier waniliowy
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 120 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Masło utrzeć z 25 dag cukru, dodać żółtka i cukier waniliowy. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać, po czym na przemian z mlekiem (lub śmietaną) dodać do utartych z cukrem żółtek - cały czas mieszając. Gdy wszystkie składniki utworzą gładką masę dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Następnie ciasto podzielić na dwie połowy i z jednej zrobić masę czekoladową: dosypać kakao i pozostałe 10 dag cukru. Formę na babkę (okrągła o pojemności 1 1/2 l) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nakładanie ciasta zacząć od kilku łyżek masy "białej", następnie dać kilka łyżek czekoladowej i tak do wyczerpania ciasta - bacząc, by na wierzchu była masa z kakao. Piec ok. 1 1/2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Wszystkie przepisy