Składniki:
Biszkopt bananowy: 4 paczki budyniu bananowego bez cukru
1 szklanka cukru
6 dużych jaj
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
4 łyżki wody zimnej
Krem budyniowy kakaowy: 750 ml mleka
2 budynie śmietankowe bez cukru
aromat waniliowy
350g masła
2 łyżki cukru kryształu
2/3 szklanki kakao
1 tabliczka gorzkiej czekolady
3 – 4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu Łowicz „Śniadania Świata Bananowo – mandarynkowego” (0,33)
3 duże banany
kandyzowane banany
czekolada
sok z połowy cytryny
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje:
Czas: -
Trudności: -
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Na biszkopt bananowy mieszamy ze sobą suche budynie, proszek do pieczenia i mąkę.Ubijamy białka ze szczyptą soli i zimna wodą, dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Następnie mieszamy białka z żółtkami i olejem. Na koniec sypiemy partiami mąke z budyniem i dokładnie mieszamy. Z ciasta pieczemy 30 minut 1 biszkopt na blaszce około 40/25 cm i przekrawamy poziomo na 2 placki. Albo łatwiej będzie upiec na 2 takich samych blaszkach około 40/25 cm 2 takie same płaskie placki. Dżem podgrzewamy aż lekko rozrzednie. Biszkopt jeśli przekrojony smarujemy od przekrojonej strony dżemem. A jeśli upiekliśmy 2 osobne placki to wierzchnia skórkę ścinamy nożem i smarujemy dżemem placki. Zostawiamy do przestygnięcia dżemu i nawilgnięcia biszkoptów. Gotujemy 500ml mleka z 1/2 szklanki kakao, gorzką czekoladą i cukrem kryształem.W reszcie mleka rozpuszczamy budynie i na kakaowym mleku gotujemy je na gęsto. Studzimy dokładnie. Masło ucieramy na puszysto z cukrem pudrem i aromatem, dodajemy do łyżce budyń i ucieramy gesty krem. W połowie ucierania dodajemy resztę kakao i jeśli trzeba jeszcze cukru pudru. Banany kroimy na plastry i smarujemy sokiem z cytryny. Placki biszkoptowe przekrawamy każdy na połowę na 2 długie pasy. W sumie mamy teraz 4 pasy równej szerokości, każdy o wymiarze 40/12,5. Układamy pasy jeden za drugim tworząc długi 120cm pas. Smarujemy go kremem w takiej ilości, by zostawić część na pokrycie boków i wierzchu tortu. Do posmarowania pasów zużywamy około 2/3 – 3/4 masy. Na pasy z kremem kładziemy 2 rzędami wzdłuż plastry bananów i wciskamy je w krem (szkoda, że zapomniałam zrobić zdjęcie) Od jednej strony zaczynamy zwijać 1 pas w „ślimaka” bananami i kremem do środka, stawiamy go, tak aby ścianki biszkoptu były pionowo. Następnie do końca pierwszego zwiniętego w ślimaka pasa dokładamy drugi i zwijamy, kolejno trzeci i zwijamy i czwarty. Wychodzi nam wysoki, zakręcony torcik. Smarujemy go po wierzchu i na bokach reszta kremu i dekorujemy wg uznania bananami kandyzowanymi lub świeżymi, czekolada itp.Czekamy z konsumpcja do następnego dnia. Smacznego.
Wszystkie przepisy