Składniki:
20 dag pęczaku (szklanka)
cukinia
cebula
marchewka
puszka pomidorów bez skórki
20 dag pieczarek
30 dag filetu z piersi kurczaka
kostka bulionu warzywnego
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
zioła prowansalskie
sok z połowy cytryny
sól
pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Pęczak opłukać, osączyć. Pierś kurczaka umyć, pokroić w kostkę. Skropić sokiem cytrynowym. Warzywa umyć, oczyścić, obrać. W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, włożyć posiekaną cebulę oraz pokrojone mięso. Mieszając, podsmażyć na złoty kolor. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i marchew. Mieszając, smażyć razem 2-3minuty. Wsypać pęczak, zalać 3 szklankami wody, dodać kostkę bulionową, wymieszać i gotować do miękkości na małym ogniu około 30 minut, aż pęczak wchłonie cały płyn. Dodać pomidory z puszki wraz z zalewą oraz pokrojoną na plasterki cukinię. Całość doprawić rozgniecionym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem Wymieszać i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu następnych 10-15 minut.
Wszystkie przepisy