Składniki:

3 puszki ananasa
250 g mąki
50 g cukru
200 ml mleka
2 jajka
2 łyżki masła
500 ml oliwy do smażenia
sól
cytryna
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Odcedzić ananasy, włożyć do miski i polać sokiem z wyciśniętej cytryny. Mąkę przesiać do osobnej miski. Posolić. Dodać żółtko, masło i cukier. Mieszając dodać mleko. Ubite na sztywno białko powoli połączyć z ciastem. Ananasy obtoczyć i smażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie. Usmażone placki ananasowe przełożyć na papier i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem.
Wszystkie przepisy