Składniki:
50 babeczek z kruchego ciasta bez cukru (kupimy je w cukierni)
40 dag kurzych wątróbek
1 cebula
20 dag twarożku homogenizowanego
25 dag sera pleśniowego (rokpol lub inny)
1 ząbek czosnku
kieliszek brandy lub winiaku
12 dag masła
czarne oliwki: 3 łyżeczki drobno posiekanych i słoik całych
koperek..
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 60 zł
 

Sposób przyrządzania

Cebulę drobno siekamy i przysmażamy na połowie masła, na małym ogniu, aż do zeszklenia (nie może się zrumienić). Czyścimy wątróbki z żyłek i tłuszczu. Dodajemy do cebuli resztę masła, zwiększamy płomień, wrzucamy wątróbki i smażymy, przewracając na wszystkie strony. Po usmażeniu powinny być w środku jasnoróżowe. Zdejmujemy wątróbki z ognia, przekładamy do miski, dodajemy twarożek, ser pleśniowy, czosnek i alkohol. Solimy i miksujemy na gładką masę. Mieszamy z oliwkami, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Schłodzony farsz wkładamy do babeczek, przybieramy koperkiem i oliwkami.
Wszystkie przepisy