Składniki:
0,5 kg ziemniaków
250 g kabanosów wieprzowych
3 pomidory
3 jajka
200 g sera FETA sól
pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 3 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Gotujemy ziemniaki w mundurkach (nie w kamaszach), studzimy w zimnej wodzie, obieramy i kroimy w kosteczki. Kabanosy kroimy w plasterki. Pomidory dzielimy na 8 części. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy doń ziemniaczki. Lekko podsmażamy i zmniejszamy ogień. Dodajemy kabanosy. Po chwili na patelnie trafiają także pomidory.Wszystko mieszamy delikatnie i przyprawiamy według upodobania i gustu kubków smakowych. W osobnej misce rozbijamy jajka z odrobiną soli i wylewamy na patelnię. Pozostawiamy całośc chwilę na mniejszym ogniu. W tym czasie kroimy ser Feta na małe kawałki i posypujemy nim patelniane składniki.Patelnię wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na około 5-6 minut (lub przekładamy całość do żaro-odpornego naczynia). Podajemy w zaciszu domowym, zapominając o podtekstach politycznych dla lepszego trawienia.
Wszystkie przepisy