Składniki:
30 dag masła
18 dag maki
1 żółtko
70 dag cukru
1 szklanka wody
cukier waniliowy
25 łyżek mleka
20 dag orzechów włoskich
60 dag jabłek (reneta)
5 dag kakao
3 łyżki cukru-pudru
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Ciasto; 12 dag masła , 18 dag maki, żółtko - zagnieść, upiec. Masa jabłkowa: 50 dag cukru, 1 szkl wody zagotować na syrop. Wrzucić jabłka, rozgotować na gęstą masę.Dodać cukier waniliowy. wyłożyć na ciasto. Masa orzechowa: mleko zagotować, dodac zmielone orzechy. Zagotowac na masę. Oddzielnie utrzeć na pianę resztę masła z 16dag cukru. Połączyć z wystudzonymi orzechami. Wyłożyc na jabłka. Polewa: 2 łyzki wody, 5 dag kakao, 1 łyżka masła, cukier puder. Rozpuścić, polać torcik.
Wszystkie przepisy