Składniki:
20 dag suszonych daktyli; 10 dag migdałów; 15 dag rodzynek; 5 dag orzechów włoskich; 5 dag orzechów laskowych; 15 dag mieszanki owoców egzotycznych; 7 łyżek rumu; 13 dag masła; 4 jajka; 20 dag cukru; 4 małe torebki cukru waniliowego; 10 dag mąki; 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; 1 łyżeczka cynamonu; 1 łyżeczka soli; 10 dag cukru pudru
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje:
Czas: do 120 minut
Trudności: łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Wszystkie bakalie posiekać, dodać owoce egzotyczne, zalać 4 łyżkami rumu. Przykryć i odstawić na godzinkę. Masło stopić i lekko ostudzić. Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić na puszystą masę. Jedną i drugą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem, i stopniowo dodawać do masy. Następnie dodawać stopione masło oraz bakalie razem z rumem i dokładnie wymieszać. Formę do babki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Następnie napełnić ją wcześniej przygotowaną masą. Piec ponad godzinkę w temp. 175 stopni C. Upieczoną babkę zostawić w piekarniku przez 15 minut, a następnie jeszcze przez 10 minut w formie, ale już wyjętą z piekarnika. Cukier puder utrzeć z resztą rumu na gładką masę i polukrować cienką warstwą już przestudzoną babkę. SMACZNEGO!
Wszystkie przepisy